Datorita faptului ca online-ul s-a dezvoltat atat de tare, incat din ce in ce mai multi antreprenori cauta sa-si extinda afacerile si pe internet, specialistii in SEO (Search Engine Optimization), respectiv SEM (Search Engine Marketing) au inceput sa aiba foarte multi clienti carora sa le promoveze afacerile. Evident, acesta este un lucru bun, daca stam sa ne gandim ca piata online a evoluat la standarde foarte mari.

Search Engine Optimization (optimizare pentru motoarele de cautare)
Toti stim ca Google detine monopolul in domeniul online, mai ales daca vorbim despre motoarele de cautare, deci fiecare detinator de site-uri incearca sa si-l optimizeze strict pentru acesta. Exista foarte multe metode de optimizare si de promovare, astfel incat algoritmii dupa care motorul de cautare functioneaza sa nu perceapa content-ul site-ului sau activitatea pe care o desfasoara ca fiind SPAM, ulterior sa-l excluda din cautari.

Cand ne gandim la SEO, ne gandim strict la modalitatile de a ajuta site-ul sa fie cat mai bine si mai repede indexat in motorul de cautare, respectiv sa aiba pozitii cat mai bune (evident, pe diferite cuvinte cheie).

Cuvintele cheie si cum sunt acestea folosite in content au o mare importanta pentru promovarea unui website, cautarile fiind indexate pentru acestea.

Exemplu: cuvant cheie – ‘masini de vanzare’ – atunci cand o persoana cauta pe Google masini de vanzare, in functie de autoritatea website-ului, vor fi afisate cautari catre site-ul respectiv.

Search Engine Marketing (marketing pe motoare de cautare)
Acesta metoda de promovare este o subcategorie a marketingului online si se ocupa mai exact cu modificarea pozitiei unui site in cautarile motoarelor de cautare (ex: Google, Yahoo, Bing s.a.m.d.). Prin SEM ne putem da seama de importanta linkurilor, de publicitatea PPC (pay-per-click) si de publicitatea prin imagini (bannere).

Link Building-ul este un factor foarte important in promovarea unui site pentru ca, datorita acestuia, site-ul poate avansa mult mai repede si isi poate creste pozitia in motoarele de cautare mult mai usor. Depinde foarte mult, totusi, de cum este practicata aceasta tehnica. In momentul in care se practica gresit vor aparea, clar, si consecintele, iar aici ne putem referi la excluderea din cautari (ban).

Persoanele care apeleaza la specialistii in marketingul online, de cele mai multe ori nu sunt constienti de munca pe care acestia trebuia sa o depuna si cred ca totul se face foarte repede si foarte usor. Ei bine, este nevoie de timp pentru a promova un site!

Sursa: Voitin